top of page

Hard Dreams

Παναγιώτης Λεζές

Επιμέλεια: Ιωάννα Μύρκα

lez4.png

Στιγμιότυπο από το performance που συνοδεύει την εγκατάσταση

Κεντρική Ιδέα

Στιγμιότυπο 2021-05-04, 2.28.17 μ.μ..pn

Τεχνικές Πληροφορίες

Στιγμιότυπο 2021-05-04, 2.28.17 μ.μ..pn

Εικαστικός / Επιμελήτρια

Στιγμιότυπο 2021-05-04, 2.28.17 μ.μ..pn

Σημειώσεις/ Επικοινωνία

Στιγμιότυπο 2021-05-04, 2.28.17 μ.μ..pn

Ψηφιακή αναπαράσταση του εσωτερικού τμήματος της εγκατάστασης.

Κεντρική Ιδέα

Η κοινωνία βάλλεται από την οικονομική κρίση, από συγκυριακούς εξωγενείς παράγοντες όπως η μετακίνηση πληθυσμών, από μη αναμενόμενες φυσικές καταστροφές και πανδημίες. Τα πρόσφατα παραδείγματα έχουν επιφέρει οικονομικές καταστροφές και κοινωνικές αλλαγές στο ρυθμό ζωής των πολιτών σε κρίσιμο βαθμό .

 

Η δραση παρουσιάζεται μέσα από μία μεσαίας κλίμακας εγκατάσταση, συντεθειμένης από δεκάδες μεταλλικούς σκελετούς κρεβατιών και μολυβένιων μαξιλαριών μερικώς φωτισμένης, εντός και εκτός ενός κλειστού χώρου, και μίας στίβας από μαξιλάρια στην είσοδο του χώρου.

 

Μέσα από αυτή την εγκατάσταση, σκοπός είναι ο θεατής να έρθει αντιμέτωπος με ένα περιβάλλον ιδρυματοποίησης και εγκλεισμού, παράλληλα καταγράφοντας το και παρουσιάζοντας το, μαζί με τις κοινωνικές προεκτάσεις και την ζωή σε αυτό.

main
lez7_edited.jpg

Φωτογραφία τμήματος της εγκατάστασης.

Τεχνικές Πληροφορίες

 

Για τη δράση προτείνεται ελάχιστη διάρκεια παρουσίασης 45 ημερών. Ακόμη προτείνεται η παρουσίαση σε χώρο με εσωτερικό τουλάχιστον 150τ.μ. και εξωτερικό (αύλειο) 50τ.μ.. Σημαντικά άλλα όχι απαραίτητα στοιχεία είναι ο χώρος να είναι ηλεκτροδοτουμενος, πλησίον θάλασσας και ασφαλής (περίφρακτος ή φυλασσόμενος).

Το έργο αποτελείται από κρεβάτια (πτυσσόμενα μεταλικά) και μαξιλάρια (επενδεδυμένα με μολύβα) και συνοδεύεται από το εποπτικό υλικό της δράσης και κατάλληλο τεχνιτό φωτισμό.

Η δράση επενδύεται από παράλληλες ομιλίες και performance (χωρίς να απαιτείται επιπλέον εξοπλισμός.

Η οργάνωση και η εκτέλεση της παραγωγής της δράσης υπολογίζονται σε 40 ημέρες για την παραγγελία υλικών, μεταφορά και τοποθέτηση τους και την δημιουργία και επιμέλεια του υλικού.

infos
lez5.png

Στιγμιότυπο από το performance που συνοδεύει την εγκατάσταση

Εικαστικός / Επιμελήτρια

 

Εικαστικός

Παναγιώτης Λεζές

Ο Παναγιώτης Λεζές σπούδασε Οικονομικά με μεταπτυχιακά στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο πανεπιστήμιο ULB στις Βρυξέλλες. Εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ως εθνικός εμπειρογνώμονας και συμμετείχε σε αποστολές του ΟΗΕ και ΕΕ στην Σερβία, Κόσοβο και Αλβανία. Αφού εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του ως γραφειοκράτης, επανήλθε στα θρανία, μιας και τον κέρδισε η τέχνη. Είναι απόφοιτος (BA) του τμήματος καλών τεχνών του Αμερικανικού κολλεγίου Deree, αφού πρώτα παρακολούθησε σεμινάρια σχεδίου, ζωγραφικής και ανατομίας στο Central Saint Martins University of the Arts, London και στο Art Students League of New York. Η μεθοδολογία του ως καλλιτέχνη, αλλά και έμπειρου θεατή, περιλαμβάνει στοιχεία ρεαλιστικά και εμπειρικά όπως αυτά ενυπάρχουν στο κόσμο των ιδεών του χωρίς να στερούνται το αυθόρμητο, το οποίο είναι ζωογόνο για την καθημερινότητα. Επιχειρεί ένα συνεχές παιχνίδι δοκιμής/λάθους μετά από επιμελή παρατήρηση γιατί φρονεί ότι το παιχνίδι είναι δημιουργία και συντελεί στην παύση του μυαλού μια κατάσταση ακινησίας που θρέφει την φαντασία και αποφορτίζει τη σκέψη.

Στις επιτελεστικές του δράσεις/performances υιοθετεί την μιμητική σαν νανούρισμα για να περιγράψει σκηνές και να κριτικάρει κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Πιστεύει σε ένα αέναο διάλογο με δεδομένη δυναμική στην φύση και στη ζωή.

Οργάνωσε ατομικές και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και επιτελεστικές δράσεις/performances ως ακολούθως:

Ατομικές εκθέσεις

2020 Post-play Allegory, εγκατάσταση, Αθήνα.

2018 Sprezzatura, εγκατάσταση, Αθήνα.

Ομαδικές εκθέσεις

2019 Alpha Theta, γκαλερί Art Number 23, Λονδίνο.

Καλαισθησία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, Ελευσίνα. Γκαλερί OVALO, Mexico City, Μεξικό.

2018 1234 Km, γκαλερί Space52, Αθήνα.

Γκαλερί Strand διοργάνωση της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στο Βελιγράδι,

Σερβία.

2017 HHΗ55, φόρο τιμής στον συγγραφέα Hermann Hesse, Αθήνα.

Επιτελεστικές δράσεις/performances

2020 Following the faun, Ατέρμονο περπάτημα για να βρούμε την ετεροτοπία μας στον

καιρό της πανδημίας.

2019 Litany to Nobody + No Body Λιτανεία τάμα στους πεσόντες της περιοχής αδιακρίτως εθνικότητας των 1ου και 2ου παγκοσμίων πολέμων καθώς επίσης και του Εμφυλίου που τάφηκαν σε μαζικούς τάφους οι οποίοι παραμένουν αχαρακτήριστοι και αχαρτογράφητοι από την Πολιτεία μέχρι τις μέρες μας.  Συνέδριο Διεθνείς Συναντήσεις σχετικά με την Περιπατητική Τέχνη, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πρέσπες.

2018 Adult Playground με την ομάδα Milena Principle του Βελγίου στο Platforms Project 2018, ΑΣΚΤ Αθήνα.

Electra Darling, επιτελεστική δράση/performance με εγκατάσταση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο’Νηλ Τα δάκρυα ταιριάζουν στην Ηλέκτρα.

Φεστιβάλ Plant(e)scape, Ακάμας, Κύπρος.

Φεστιβάλ ΚΙΝΟΝΟ, επιτελεστική δράση/performance με επιτόπια εγκατάσταση στο Οικο-

μουσείο, Βολάξ, Τήνος.

Libraries as Gardens, performance στο Αναλόγιο Φεστιβάλ θεάτρου και ποίησης , Θησείο –

Μοναστηράκι- γκαλερί Taf

2017 Interior Remains (Εσωτερικά σαρίδια), video art με επιτόπια επιτελεστική δράση insitu. Προβλήθηκε στα φεστιβάλ Animart στο θέατρο Τριανόν στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Empty Spaces στη Λευκωσία της Κύπρου και το 2018 στην γκαλερί Stricoff της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης The Armory Show, Νέα Υόρκη.

Missing Herd (Χαμένο κοπάδι), Συμπόσιο Animart φεστιβάλ, Δελφοί.

Τάματα στο Αναλόγιο Φεστιβάλ θεάτρου και ποίησης με την ανάγνωση αποσπασμάτων από

το βιβλίο Αναφορά στο Γκρέκο του Ν. Καζαντζάκη σε χώρους γύρω από την Πλάκα.

2016 Eco sex, Documenta 14 στην Αθήνα και το 2017 στο Κάσσελ της Γερμανίας.

Τέλος, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος/εξωτερικός συνεργάτης σε θέματα Τέχνης

στην εφημερίδα Καθημερινή και στον Δημοτικό Ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. Ζει και

εργάζεται στην Αθήνα.

Επιμέλεια

Ιωάννα Μύρκα

Γεννήθηκε και ζεί στην Αθήνα, Αποφοίτησε με άριστα από το Μεταπτυχιακό διατμηματικό

πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 2008. Το 1998 αποφοίτησε με άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιώργου Λάππα. Μεταξυ 1987-1991 Σπούδασε γραφιστική στη σχολή Βάκαλο καί σχέδιο μόδας στη σχολή Βελουδάκη. Έχει παρουσιάσει έργο ή / και έχει επιμεληθεί σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων και δράσεων.

lez6.png

Ψηφιακή αναπαράσταση του εξωτερικού στύλου μαξιλαριών της εγκατάστασης.

Artist
lez3.png

Φωτογραφία λεπτομέρειας (μαξιλάρι) της εγκατάστασης.

Σημειώσεις

Η ιδέα της δράσης 'Hard Dreams' ανήκει στον εικαστικό Παναγιώτη Λεζέ.

Η παρούσα σελίδα, φιλοξενεί σύντομη ψηφιακή παρουσίαση της ιδέας της δράσης 'Hard Dreams', για διερεύνηση παρουσίαση της σε συνεργασία με την Α.μ.Κ.Ε. τεταρτημόριο.

Αναλυτικότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail στο tetartimorio@gmail.com

Λόγω μεταφοράς της έδρας της αμκε τετARTημόριο σε νέο χώρο, δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου: +30 6932707047

Παλιά Διεύθυνση: Ίριδος 4, Π. Φάληρο, Αττική, 17561

Νέα Διεύθυνση: Τιμ. Φιλήμονος 6, Αθήνα, Αττική, 11521

notes
bottom of page